Asbesti

Asbesti

bebesti voi näyttää tälle

Asbesti on yhteisnimitys kuitumineraaleille. Sitä on käytetty esimerkiksi rakennusmateriaalina, mutta sen käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994. Eniten asbestin vaaroille altistuu telakka-ja rakennusteollisuuden työntekijöitä. Ainetta sisältäviä rakennuksia sekä huoneita, saavat purkaa vain ammattilaiset, mutta jotkut ihmiset eivät tästä välitä. Varomattoman asbestipurkamisen takia asbestille ja sen terveyshaitoille altistuu myös muut ihmiset. Asbestikuitu on vain pölynä vaarallista, kun se on sidottu rakennusmateriaaliin ei siitä ole haittaa. Kun rakennusmateriaalia purkaa tai työstää, asbesti pölyä vapautuu ilmaan, joka on hengittäessä vaarallista. Pienikin altistuminen asbestipölylle voi olla vaarallista, mutta riskit suurenevat mitä kauemmin pölylle altistuu. Kuidun hengittäminen pitäisi ottaa tosissaan, vaikka ennen sen riskeistä ei tiedettykkään. Asbestin käyttäminen on kielletty syystä.

Mitä asbesti on?

Se on ohutta, kemiallisesti ja mekaanisesti kestävää kuitua. Se aiheuttaa ihmisille terveyshaittoja sekä vaaraa sitä hengittäessä. Tämän vuoksi työmailla missä on asbesti vaara (esimerkiksi työmaat joissa asbestipurku on käynnissä), tai sitä tiedetään olevan, käyttävät kaikki siellä olevat hengityssuojaimia. Asbestipöly on myös niin hienoa, että kun se leijailee ilmassa, ei sitä voi paljaalla silmällä havaita. Pölyä ei myöskään tunne, eikä se ärsytä kurkkua tai keuhkoja sitä hengittäessä. Vaikutukset saattavat alkaa vasta jopa kymmeniä vuosia jälkikäteen.

Asbestia on ennen käytetty rakennusmateriaalina, ja se mahdollisti kevyiden ja kestävien esineiden valmistamisen. Se on myös tehokas lämmön-ja sähköneriste ja se parantaa huoneen akustisia ominaisuuksia. Sillä on myös hyvät palonkesto-ominaisuudet, siksi sitä on käytetty esimerkiksi eristeenä.

Mistä asbestikuitua voi löytyä?
Kuitua löytyy useimmin vanhoista rakennuksista, joissa sitä on käytetty muun muassa putkieristeissä, rakennuslevyissä, ilmastointikanavoissa, kaakeleissa, saumauseristeissä, ovissa, ruiskutettuna eristeenä, muovimatoissa ja vinyylilaatoissa sekä monessa muussa paikassa. Asbestipölyä ei pysty siivoamaan normaalilla pölynimurilla, sillä normaali pölynimuri ei pidä asbestihiukkasia sisällään. Aina jos epäillään että asbestia saattaa rakennuksesta löytyä, on tehtävä asbestikartoitus. Asbestikartoitus tehdään mittaamalla ja ottamalla näytteitä. Asbestipurku on myös luvanvaraista työtä, joten jos kyseistä haitallista kuitua ilmenee, pitää sen purkamisen hoitaa ammattilainen ammattimaisin varustein. Rakenteista tai rakennusmateriaaleista löytyy asbestia melko varmasti jos ne ovat rakennettu ennen vuotta 1994. Jos joutuu remontoimaan ennen tuota vuotta rakennettuja tiloja, kannattaa asbestikartoitus tehdä automaattisesti.

Asbesti voi olla hyvin vaarallista

Mitä haittaa aineesta on ihmiselle?

Kun ihminen hengittää asbestipölyä, ei pöly pääse keuhkoista enään pois vaan jää keuhkoihin. Kun ihminen altistuu aineelle, ihmisen riski sairastua syöpään jopa viisinkertaistuu. Sen tunnetaan aiheuttavan ainakin keuhkosyöpää, keuhkopussinsyöpää ja vatsakalvonsyöpää. Kuitu saattaa aiheuttaa myös keuhkokipuja, hengenahdistusta sekä veristä yskää. Sille altistuminen saattaa aiheuttaa myös vatsakipuja ja turvotusta. Vuosittain yli 800 asbestille altistunutta henkilöä, sairastuu syöpään tai muuhun asbestista aiheutuneeseen keuhkojen sairauteen. Jos ihminen tietämättään altistuu asbestipölylle, saattavat oireilut alkaa vasta jopa kymmenien vuosien päästä. Kun suojautuu asbestilta, ei riitä pelkkä normaali hengityssuojain sillä se ei estä asbestihiukkasia, koska ne ovat niin pieniä. Asbestilta pystyy suojautumaan parhaiten käyttämällä P3-luokan hengityssuojainta. Pahimmillaan asbesti voi aiheuttaa hitaan tukehtumisen ja kuoleman keuhkoissa.

Lähteet: TyöturvakeskusHengitysliittoWikipedia ja Työterveyslaitos

 

 

 

Asbestin vaarat

Miksi se on niin vaarallista ihmiselle?

Haluan jakaa teille aluksi lyhyen tarinan:

”Vuosia sitten enoni rakensi itselleen hirsitalon. Hän joutui purkamaan vahnan talon, vain perustukset jätettiin paikoilleen. Syy: asbestia koko talossa, joka vaikuttaa terveyteen, etenkin hengitysteihin. Mitä se vaarallinen asbestikuitu sitten on, ja mitkä tekijät aiheuttavat sen vaarat?”

Vanhemmissa on vaarana olla asbestia

Vanhemmat talot ovat riskiryhmä

Kerrataan siis vielä vähän:

Asbesti on kuitumineraalin yhteisnimitys. Vielä tarkemmin sanottuna asbesti on kuitumaista silikaattimineraalia, jota on käytetty todella laajasti rakennustöissä Suomessa. Sitä on oikeastaan ihan kaikkialla, etenkin taloissa ja taloyhtiöissä, jotka ovat rakennettu 1920-1990 luvun välisenä aikana. Sitä käytettiin putkissa, muovimatoissa, ilmastointikanavissa, kaakeleissa, ovissa, varsinkin palo-ovissa, julkisivumateriaaleissa yms. lista on liian pitkä.

Kukaan ei varmastikaan ottanut asbestia tahalleen käyttöön. Tämä henkilö ei ainakaan tiennyt sen vaarallisista ominaisuuksista. Kuituhan on siinäänsä erittäin hyvä palonkesto-ominaisuuksiltaan, ja sen takia se onkin ollut suosittu ja paljon käytetty eriste. Ongelman kuidusta tekee se, että kun se rikkoituu, irtoaa asbestikuidusta ns. asbestipölyä, joka on se vaarallinen tekijä meille. Se kun ei poistu kehosta. Tässä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida ja lujaa!

Miten asbestikuidun vaarat ilmenevät?

Asbestikuitu aiheuttaa Suomessa vieläkin eniten työperäisiä kuolema, johtuen siitä, että työmiehet joutuvat hengittämään asbestipölyä keuhkoihin. Suojavarusteet on jokaisella varmasti kunnossa, mutta kuten pöly yleensä, on se hyvin hienojakoista, ja on vaikea välttyä asbestipölystä täysin, vaikka olisikin suojavarusteet kunnossa.

Kuitu aiheuttaa syöpää kehossa, sillä se ei poistu kehosta. Lisäksi se aiheuttaa jatkuvaa soluärsytystä, mikä tekee sen, että keho sairastuu.

Sen takia siitä on hyvä hankkiutua eroon, mikäli epäilee, että omassa kodissa on sitä. Etenkin, jos rakenteet hajoilee, ja on syytä epäillä, että asbestikuitua on rakennusvaiheessa käytetty.

Myös keittiöissä käytettiin asbestikuitua, eli kuten sanottu – luultavasti olet itse ainakin aikaisemmin asunnut asunnossa, jossa on asbestia jossakin kohdassa käytetty. Keittiöis tehdään monesti asbestikartoitus, mutta asbestitarkastus onkin luvanvaraista toimintaa. Hyvä niin, sillä ammattilaisilla on käytössä aiheen vakavuuden tarvittavat suojat, ja ammattitaito itse asbestinpurkuun. Tavalliset hengityssuojaimet eivät riitä asbestipölyn ehkäisemiseen, ja luultavasti tämän takia asbestinpurusta ollaan tehty luvanvaraista toimintaa.

Mm. syöpä kuuluu asbestin vaaroihin

Asbesti on erittäin vaarallista

Uusi laki on astunut tänä vuonna voimaan, että ennen vuotta 1988 rakennettuissa taloissa, on tehtävä asbestitarkastus, mikäli asuntoon tai taloon aiotaan tehdä purkutöitä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos on ostamassa asuntoa tai taloa itselleen. Asbestipurun hinta voi olla yllätävänkin kallis, joten tässä vielä vinkki asiaan liittyen:

Voit esimerkiksi vaatia myyjältä, että asbestikartoitus on tehtävä, ennenkuin kauppoja voidaan lyödä lukkoon. Mikäli aikoo myyjältä vaatia tämmöistä pykälää, on hyvä myös miettiä, että mitä jos asunnossa löytyykin asbestia? Riittääkö, että myyjä kustantaa asbestikartoituksen, vai pitäisikö myyjän myös kustantaa koko asbestinpurun hinta.

On hyvä miettiä ensin, että mistä kohtaa asbestia oltaisiin purkamassa, ja tähän erikoistuneet firmat antavat varmasti kustannusarvion ensin. Kustannusarvio on toki kustannusarvio, ja muutoksiin tulee varautua. Myyjän kanssa voi myös sopia siitä, maksetaanko mahdollinen asbestinpurku yhdessä, esim. 50/50 jaolla.

Kannattaa muistaa, että asbestinpurku ei välttämättä ole pikkujuttu, varsinkin jos asbestia paljastuukin olevan suuria määriä. Toisaalta, voi olla, ettei siitä aiheudu ongelmaa, tai hyvässä lykyssä asbestia ei ole käytetty ollenkaan. Koska laki kuitenkin määrää tehtäväksi asbestikartoituksen, on se syytä ottaa vakavasti. Myös taloyhtiö voi vaatia asbestikartoituksen, mikäli olet ilmoittanut, että teet asunnossa remonttia. Sekin on syytä kertoa, että suhteellisen uuden lain mukaan, on asunnon omistaja velvoitettu kertomaan kun tekee asunnossa remonttia, eli ilmoitus remonttityöstä riittää, mikäli kysymys on pintaremontista, kuten maalaaminen. Jos kyseessä on isompi remontti, ja rakennetta muutetaaan, kuten otetaan osa keittiönseinästä alas, jotta saadaan tehtyä avarampi keittiö saarekkeella, on tämmöiselle remontille lain mukaan haettava taloyhtiön lupa. Ilman lupaa ei saa remonttia aloittaa.

Päätteeksi, asbestiin on syytä suhtautua vakavasti. Asbestiapöly kun on niin hienojakoista, ettei sitä edes paljaalla silmällä näe! Asbesti aiheuttaa sairauksia viiveellä, eli saatat tietämättäsi elää ympäristössä jossa sitä on, muttet ehkä saa siitä suurempia oireita. Kannattaa kuitenkin tarkkailla onko hengitysoireita, tai muita keukoputkiin liittyviä toistuvia sairauksia. Muista myös, että jopa ammattilaiset sairastuu asbestin aiheuttamiin sairauksiin, niin vakava asia asbestinpurkaminen on. Ota yhteyttä asbestinpurun ammattilaiseen, jotta suojaat oman terveytesi!